Inspiratiebron

Drie kunstenaars presenteert iedere drie maanden een nieuwe groep van drie kunstenaars. Ze hebben steeds een vergelijkbare inspiratiebron of zijn samen te brengen rondom een bepaald thema.

Maarten Demmink, Clifton Mahangoe en Sandra Uittenbogaart kwamen samen rond het thema: de natuurlijk dichtbij. Eric de Vries, Edwin Smet en Ritsa Zervou staan nu ‘ in the spotlight’ vanuit het thema: natuurlijk gemaakt.

Een wereld vol kleur

Dat kleur een leidraad kan geven voor het maken van kunst, beamen alle drie de kunstenaars die we onder dit thema hebben samengebracht. Bij alle drie speelt het kleurgebruik een grote rol in hun werk. Casper Verborg gebruikt vooral een fel kleurenpalet, terwijl Mattijs Wolthaus een gedempter kleurgebruik hanteert. Anne Bos zit daar in feite tussenin.

Als je deze drie op een rij ziet en je kijkt er een tijdje naar, kun je ook ervaren wat kleur in kunst voor gevoel overbrengt op ‘de toeschouwer’. Kleur zorgt namelijk voor een bepaald gevoel of emotie. Daarom zijn ook bepaalde kleuren die sommige kunstenaars juist niet willen gebruiken. Dat heeft Mattijs bijvoorbeeld met blauw, die kleur vindt hij te koel.

Ontmoet Mattijs Wolthaus
Ontmoet Anne Bos
Ontmoet Casper Verborg

Natuurlijk gemaakt

Je kunt iets maken en je kunt iets natuurlijk maken. Als mens kun je de natuur niet maken. Je kunt er naar kijken en je eigen versie geven in een artistiek creatieproces. Dit doet Edwin Smet. Je kunt ook kijken naar hoe de mens de natuur probeert te maken en tegenstelling tussen natuur en ‘ door de mens gemaakt’ fotograferen. Dit doet Eric de Vries.

Ritsa Zervou maakt vanuit een natuurlijk innerlijk proces haar eigen beeldentaal, die heel natuurlijk aanvoelt.

Drie kunstenaars waarbij het maakproces in combinatie met de natuur, natuurlijke processen komen samen. Ze hebben alledrie een geheel eigen visie en uitwerking, terwijl je ze in oorsprong wel met elkaar kunt vergelijken.

Edwin Smet
Ontmoet Edwin Smet
Ontmoet Eric de Vries
Ritsa Zervou
Ontmoet Ritsa Zervou

De natuur dichtbij

De eerste gedeelde inspiratiebron is: de natuur dichtbij. Zowel Clifton Mahangoe, als Sandra Uittenbogaart en Maarten Demmink gebruiken elementen vanuit de natuur als uitgangspunt voor hun werk. Soms heel letterlijk, zoals in de foto’s van Sandra of in de Stills van Clifton.

Maar ook indirecter, zoals bij Maarten: een natuurlijke wereld met sporen van de mens daarin. Het zijn drie kunstenaars die in oktober 2020 voor het eerst samen kwamen en ook genieten van de uitwisseling die onderling is ontstaan. Niet alleen hun werken gaat een gesprek aan, ook zij zelf voeren een gesprek waarmee ze elkaar inspireren.

Ontmoet Sandra Uittenbogaart
Ontmoet Maarten Demmink
Ontmoet Clifton Mahangoe